Wat is een meesterwerk?

Hoe bepalen we een meesterwerk in kunst vandaag? Kunst is uiteraard subjectief maar toch bestaat er quasi-unanimiteit voor een aantal meesterwerken. Welke zijn de criteria?

Vooreerst is er de techniek (compositie, ruimte, vorm, kleur en licht/donker contrast) die virtuoos moet zijn. Vervolgens is er de emotionele boodschap, die ons vandaag nog moet aanspreken. Ten derde moet het werk ook innoverend zijn en tenslotte moet het werk ook een element van universele menselijke grandeur bevatten. Dit laatste is het moeilijkste om te omschrijven. Aan de hand van 12 voorbeelden en vele vergelijkingen maken we de oefening en leren we goed kijken.

Waarom spreken klassieke Griekse naakten uit 440 v.C. of schilderijen zoals “Le Pont Japonais” van Monet of “La Dance” van Matisse ons nog steeds aan? Waarom zijn we diep geraakt door het voorlaatste zelfportret van Rembrandt uit 1669? Hoe leggen we de huidige rage voor het minimalisme van Mies van der Rohe na 70 jaar uit? Vanwaar komt de magie voor 13e eeuwse Afrikaanse sculpturen uit Nigeria of een door Christo ingepakte brug in Parijs uit 1985?

Neem contact op voor meer informatie over deze voordracht.